Köy Tereyağı
Köy Tereyağı, Türk ve dünya mutfağının en gözde ve besin değerleri bakımından oldukça doygun besinlerden biridir. Katkısız olmaması şartıyla, diyet listelerinde de yer verilen organik köy tereyağı, yemeklerinize eşsiz bir lezzet ve tad katar. İçinde vücut için gerekli vitaminleri içeren köy tereyağını; hamur işlerinizde, çorbalarınızda, tatlılarınızda ve et yemeklerinizde kullanarak, sağlıklı hem de tadına doyum olmayan sofralar kurabilirsiniz.
Hangi Tereyağı Daha İyidir?
Kaliteli tereyağını, öncelikle renginden ve kokusundan anlayabilirsiniz. İyi ve organik bir organik köy tereyağının rengi, bilinenin aksine çok aşırı sarı değildir fakat aşırı sarı olan köy tereyağları da mevcuttur. Özellikle köylerde sadece doğal ortamlarda ve yazın beslenen hayvanlardan elde edilen yağların bir kısmında aşırı sarı renk görülmektedir. Işık tuttuğunuzda, beyaza dönen yağın, organik ve kaliteli olduğunu anlayabilirsiniz. Fazlaca sarartılmış olan tereyağlarının içinde katkı maddesi oranı fazladır bu durum köy terayağı için geçerli değildir. İyi bir köy tereyağını görüntüsü kadar kokusu ile de ayırt edebilirsiniz. Doğal olmayan, katkı maddeli tereyağlarının kokusu, margarine benzer. Hatta çoğunun kokusu hiç olmayabilir. Ancak gerçek tereyağının kokusunu, anında fark edebilirsiniz. Tereyağını erittiğinizde, her yeri saran, yoğun ve iştah açıcı bir koku duyarsınız. Köy tereyağının kıvamı da ürünün iyi olduğunu gösteren özelliklerden biridir. Oda sıcaklığında, ekmeğinize kolayca sürülebildiğiniz yağ, iyi bir tereyağıdır. Ayrıca tereyağını erittiğinizde, çıkan köpükler de tereyağının kalitesini gösterir. Eğer organik köy tereyağı erirken, bolca köpük yapıyorsa, bu durum, köy tereyağının doğallığını ve kalitesini ortaya çıkarır.
Organik Köy Tereyağı Hangi Aşamalardan Geçer?
Sütten kremasının ayrılması sonucu elde edilen organik köy tereyağı, yağ bazlı kremanın, su ve sütle seyreltilmesi ile oluşur. Tereyağının üretim aşaması, doğal olarak elde ettiğimiz sütlerin bir yayık yardımıyla vurularak elde edilir. Kremanın, ısı işlemine tabi tutulması gerekir. 85 °C uygulamasının ardından, plakalı soğutucularda soğutma işlemine geçilir. Bu işlemler gerçekleşirken kremanın aynı zamanda havalandırılması gerekir. Pastörizasyon işlemi esnasında, sıvı hale dönüşmüş olan yağ kürecikleri tekrar katılaştırılır. Krema olgunlaştıktan sonra, birbirini takip eden fazlar şeklinde işlenir. Köy tereyağının ekşi tadını gidermek için yıkaması yapılır. Taneli bir kitle halinde biriken organik köy tereyağı, yoğurularak tuzlanır ve sofralarınızda yerini alan haline kavuşur.
Köy Tereyağı Hangi Vitaminleri İçerir?
İyi bir A vitamini kaynağı olarak yemeklerinize tat ve sağlık katacak olan köy tereyağı, D, E ve K vitamin türlerini içerir. Yağda çözünen bir vitamin grubu olan A vitamini ile ağız, göz, cilt, boğaz ve sindirim sistemi sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendiren lenfosit hücrelerinin üretilmesini tetikleyen A vitamini ile kanser, AIDS ve kardiyovasküler hastalıklara karşı savunma mekanizmanızı geliştirebilirsiniz. Köy tereyağı içinde, vücudunuz için gerekli olan minerallerden bakır, selenyum, manganez, çinko krom ve iyodin de bulunur. Köy tereyağını, içermiş olduğu vitaminler, mineraller ve sağlıklı doymuş yağ asitleri bakımından gönül rahatlığıyla yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Köy Tereyağı Kaç Günde Bozulur?
Köy tereyağını, 0 °C ile 4 °C arasında değişen sıcaklıklarda muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabında, bu ısı aralığında muhafaza ettiğiniz tereyağının, 1 aya kadar ilk günkü gibi taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Paketi açık kalan, hava ile temas eden veya sıcağa maruz kalan tereyağınızın, 8-9 gün içerisinde renginin değiştiğini ve bozulmaya başladığını görebilirsiniz.
Köy Tereyağı Kaç Kaloridir?
Bir porsiyonu 30 gr olan köy tereyağının 226 kcal kaloriye eşit olması bakımından, günlük tüketiminizi ona göre ayarlayabilirsiniz. 30 gr. tereyağı içinde; 0.26 gr. karbonhidrat, 0.06 gr. protein, 24.97 doymuş yağ bulunduğunu unutmayınız.
Köy Tereyağı Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Tereyağını, etli yemeklerde; mayalı veya mayasız hamur işlerinde; deniz ürünleri soslarında; omletlerde; kremalarda; pasta dolgularında ve fırın yemeklerinde kullanabilir, sofra sunumlarınıza benzersiz bir dokunuş katabilirsiniz.
Köy Tereyağı Fiyatları Hangi Seviyededir?
Sofraların baş tacı olan köy tereyağının fiyatı, diğer normal teyağlarla kıyaslandığında bir miktar yüksektedir. Zorlu üretim aşamalarından geçen köy tereyağı fiyatları, diğer yağlardan doğal olarak bir miktar daha fazla olur. Bu sebeple, ucuza satılan köy tereyağlarına güvenmemelisiniz. Oldukça uygun fiyata sahip ürünler, yoğun katkı maddesi içerebileceğinden, onları tercih etmemelisiniz. Organik köy tereyağı fiyatları, kaliteye bağlı olarak değişebildiği için satın alırken ürünün fiyatına dikkat ediniz.
Bu kategoride ürün bulunamadı.